Gawai Dayak kekal sebagai upacara keagamaan meskipun sambutan berubah ikut masa: Jayum - Gari, Patricia (2025)
Gawai dan makna gawai dari sudut asal upacara ini disambut masyarakat Dayak. Ia adalah upacara keagamaan berkaitan penanam padi dan majlis kesyukuran kerana limpha rezseki diberi "petara"