Profesionalisme militari dan politik: suatu analisis konseptual - Hamdi, Izham Hakimi; Efendi, Dori; Jawan, Jayum (UKM Press, 2018)
Profesi adalah merupakan tugas atau pekerjaan yang spesifik. Ahli profesional tidak melakukan pelbagai macam pekerjaan kerana pekerjaannya memerlukan kepakaran khas. Profesional memiliki pengetahuan dan keahlian yang khas, yang tidak sama dengan kemahiran biasa, tetapi mempunyai sifat aplikasi yang universal. Profesional memerlukan pendidikan dan latihan yang lama dan intensif untuk memaju dan mengukuhkan tingkat profesionalisme. Oleh itu, seorang yang profesional tidak boleh melakukan banyak jenis pekerjaan yang boleh mengakibatkan tugas dan profesinya kurang terurus. Pekerjaan atau fungsi itu dinilai dengan pelaksanaannya, metod dan standard yang ditentukan oleh orang atau kawan seprofesi. Sahnya kuasa kaum profesional berdasarkan keahliannya dalam badan-badan profesional yang berkaitan. Profesional mempunyai tanggungjawab sosial. Bagi militari, tanggungjawab sosialnya adalah melindungi masyarakat, bangsa dan negara. Karektor korporasi mencipta l’esprit de corps yang kuat di antara kawan-kawan seprofesi yang juga menentukan standard penilaian seorang profesional. Sehubungan itu, artikel ini mebincangkan konsep profesionalisme military dan politik dengan merujuk kepada pengalaman Indonesia sebagai kes kajian.