Telur ayam, potensi besar dalam industri makanan, kosmetik dan penyelidikan - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Selain penggunaannya dalam bidang makanan, telur juga mempunyai potensi besar dalam penyelidikan, antaranya dalam penghasilan plastik biodegradasi. Ini membuktikan bahawa telur ayam adalah sumber yang serba boleh dan bernilai tinggi sekiranya diuruskan secara sistematik.