Peranan penting kelawar dalam pemulihan hutan dan pertanian lestari - Ab Rahim, Ameesya Aghniya (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Kelawar merupakan satu-satunya mamalia yang mampu terbang dengan sebenar dan aktif pada waktu malam. Sebanyak 143 spesies kelawar telah direkodkan di Malaysia, menjadikan negara ini antara habitat terkaya dengan kepelbagaian spesies kelawar di Asia Tenggara.