Produk hiliran rambutan: meningkatkan nilai pasaran dan inovasi tempatan - Universiti Putra Malaysia (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Rambutan (Nephelium lappaceum) ialah sejenis tanaman buah tropika bermusim. Musim utama rambutan biasanya berlangsung dari bulan Jun hingga Ogos, manakala musim kedua jatuh pada bulan Disember hingga Januari. Namun begitu, masalah lambakan buah rambutan sering menjadi isu besar setiap kali musim tiba.