Buah tiga rasa atau longan kristal berpotensi dikembangkan sebagai produk komersil, kata penyelidik UPMKB - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Penyelidik buah-buahan Jabatan Sains Tanaman, Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB, Ts. Dr. Shiamala Ramaiya berkata, beliau memilih untuk membuat penyelidikan longan krital bagi memahami lebih lanjut mengenai kepelbagaian genotip dan potensi buah ini untuk dikembangkan sebagai produk komersial.