Doktor pokok beri 4 tips usahakan ladang pisang elak penyakit layu fusarium - Universiti Putra Malaysia (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Tumbesaran pokok pisang perlu dipantau selalu supaya pokok tumbuh subur sebagai satu kaedah mengurangkan kejadian penyakit. Tanah yang sihat akan menjadikan tanaman lebih sihat.