Pengawalan populasi pokok keladi bunting sebagai makanan BSF - Ab Rahim, Ameesya Aghniya (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Larva lalat askar hitam (BSF) adalah peringkat yang paling berfaedah dalam kitaran hidup serangga ini kerana kegunaannya dalam pertanian dan penternakan. Larva ini juga dimanipulasi untuk menguruskan pelbagai sisa seperti sisa pertanian dan sisa bandaran.