Ikan zebra model haiwan alternatif di dalam penyelidikan - Mohd Azhari, Nurul Ezzaty (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Tikus makmal sering dipilih dan digunakan oleh penyelidik untuk menjalankan kajian tentang perkembangan vertebrata dan penyakit, termasuk dalam bidang toksikologi. Walau bagaimanapun, eksperimen saintifik yang melibatkan haiwan adalah mahal, memakan masa, dan menimbulkan kebimbangan etika berhubung dengan kebajikan haiwan.