Petai belalang hasilkan aditif makanan halal dan selamat - Mohd Azhari, Nurul Ezzaty (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Di Malaysia, pokok petai belalang atau nama saintifiknya Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, sering ditemui di tepi jalan. Lazimnya, biji petai ini akan dijadikan ulam dan dimasak lemak manakala daunnya pula dijadikan makanan untuk sesetengah haiwan ternakan kerana kandungan proteinnya yang tinggi.