Graduan mampu transformasi keterjaminan makanan - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Institusi Pengajian Tinggi (IPT) disaran untuk tidak hanya melahirkan graduan pertanian sebagai pengurus ladang malah membentuk pemikir strategik dan inovatif yang memahami industri serta cabaran global yang sedang berlaku.