Kurang tenaga buruh punca nelayan laut dalam berkurang - Universiti Putra Malaysia (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Jumlah nelayan laut dalam di negara ini semakin berkurangan, justeru kumpulan ini disarankan agar lebih aktif bagi memastikan tangkapan dan pendaratan ikan dapat ditingkatkan demi menjamin keterjaminan makanan negara.