Konsep kendiri sebagai mediator dalam hubungan antara faktor sekolah dengan tingkah laku pelajar sekolah menengah di Selangor - Abd Radzak, Sabarnur; Md Noor, Amna; Mohd Khir, Azlina; Audi Azizul, Muhd. Dhamir (Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah Publishing, 2024)
Masalah sosial dalam kalangan pelajar merupakan salah satu masalah disiplin yang semakin ketara. Elemen konsep kendiri wajar difahami dengan lebih mendalam lagi untuk mengelakkan masalah ini menular kelak. Kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan konsep kendiri sebagai mediator ke atas hubungan antara faktor sekolah dengan tingkah laku dalam kalangan pelajar sekolah menengah di Selangor. Kajian kuantitatif ini menggunakan kaedah tinjauan kepada 400 orang pelajar sekolah berumur 14 dan 16 tahun dari lapan buah sekolah menengah di negeri Selangor. Soal selidik berkenaan faktor sekolah yang merangkumi budaya dan iklim sekolah melibatkan (Inventory of Parents and Peer Attachment (IPPA), Questions of Teacher’s Interaction (QTI), School Self-Review Tools (SSRT), dan Multidimensional Scale of Perceived Social Support Zimet). Pengukuran konsep kendiri menggunakan Self-Concept Individual Protective Factors Index dan tingkah laku menggunakan ASEBA School-Age Youth Self Report (YSR). Analisis mediator menunjukkan konsep kendiri menjadi mediator ke atas hubungan antara kebimbangan dengan faktor sekolah, konsep kendiri menjadi mediator ke atas hubungan antara menarik diri dengan kesemua sub-skala faktor sekolah, konsep kendiri menjadi mediator ke atas hubungan antara tingkah laku agresif dengan faktor sekolah, konsep kendiri menjadi mediator ke atas hubungan antara tingkah laku melanggar peraturan dengan faktor sekolah. Implikasi kajian ini mendedahkan konsep kendiri positif dapat diterapkan kepada pelajar yang kurang berkeyakinan dan diabaikan samada oleh keluarga, rakan sebaya mahupun guru-guru.