Moina Micrura (Kurz) As A Live Food Substitute For Artemia Salina (L.) In Larval Rearing Of Macrobrachium Rosenbergii (De Man) - Alam, Md. jahangir (1992)

(untitled)
sebanyak empat eksperimen utarna iaitu ( i ) penggunaan A . salina dan Moina micrura , sama ada secara tunggal atau gabungan , ( ii ) kadar penelanan Artemia dan M . micrura , ( iii ) penggantian Artemia dengan M . micrura sama ada secara mendadak atau secara beransur-ansur , ( iv ) kesan minyak limpa ikan kod ( CLO ) yang diperkaya dengan kastard telur , telah dijalankan untuk menilai penggunaan M. micrura sebagai makanan hidup yang digunakan pada waktu malarn bagi menggantikan Artemia dalam penternakan larva Macrobrachium rosenbergii .Larva M . rosenbergii yang diberikan diet campuran Artemia dan Moina dan larva yang diberikan Artemia serta diikuti dengan Moina telah memberikan hasil sama ada sama atau lebih tinggi dibandingkan dengan pasca larva yang telah diberi makanan Artemia sahaja.