Pembangunan identiti seksual dan gender serta teori pembangunan gender - Jasni, Mohd Alif; Wan Jaafar, Wan Munira; Zainalaludin, Zumilah (Secholian Publication, 2024)
Identiti seksual dan identiti gender adalah dua aspek yang berbeza tetapi saling berkaitan dalam rasa diri seseorang. Kedua-duanya menyumbang kepada pemahaman individu tentang siapa mereka dari segi gender mereka sendiri dan tarikan mereka kepada orang lain. Identiti gender merujuk kepada perasaan dalaman individu tentang gender mereka diri sendiri. Ini adalah cara seseorang melihat diri mereka sendiri dan cara mereka mengenal pasti dari segi lelaki, perempuan, kedua-duanya, tidak, atau sesuatu yang lain sepenuhnya. Identiti gender melangkaui jantina biologi (yang berdasarkan ciri fizikal) dan merangkumi pemahaman yang mendalam dan peribadi tentang jantina sendiri. Berbeza pula dengan identiti seksual, yang juga dikenali sebagai orientasi seksual, merujuk kepada tarikan emosi, romantik dan seksual individu kepada orang lain. Ia mengenai siapa seseorang itu tertarik dan boleh melibatkan aspek seperti hubungan emosi, tarikan fizikal dan sifat perhubungan romantis. Kertas konsep ini bertujuan dalam membincangkan tentang pembentukan identiti seksual dan gender berdasarkan laporan kajian-kajian luar dan tempatan. Kertas konsep ini turut melaporkan teori pembangunan gender. Perbincangan sebegini membolehkan pemahaman yang lebih mendalam dan dapat menyumbang kepada pengetahuan terutama dalam bidang pembangunan gender. Sumbangan kertas konsep dalam menjadi rujukan kepada para pelajar, ahli akademik, pembuat polisi dalam memahami tentang identiti seksual dan identiti gender ini.