Memahami konsep-konsep pembangunan gender: sebuah kertas konsep - Jasni, Mohd Alif; Wan Jaafar, Wan Munira; Zainalaludin, Zumilah (Secholian Publication, 2024)
Pembangunan gender merujuk kepada proses di mana individu memperoleh pemahaman tentang identiti gender mereka sendiri dan norma dan peranan masyarakat yang dikaitkan dengan gender yang berbeza. Ia merupakan suatu bentuk interaksi kompleks di antara faktor biologi, psikologi dan sosiobudaya. "Pembangunan gender" sebagai konsep yang merujuk kepada proses di mana individu memahami, menghayati dan menyatakan identiti gender mereka. Ia merangkumi aspek kognitif, emosi dan sosial tentang cara orang melihat diri mereka dari segi gender mereka dan cara mereka berhubung dengan norma dan peranan gender yang ditetapkan oleh masyarakat mereka.