Impak teknologi maklumat dan komunikasi terhadap kesihatan mental: kajian literatur - Hasbie, Siti Nur Rohani; Mahdi, Abdul Khalid; Adam Assim, Mohamad Ibrani Shahrimin; Taasim, Shairil Izwan (Universiti Malaysia Sabah (UMS), 2024)
Kemunculan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) telah membawa perubahan besar dalam pelbagai aspek kehidupan moden, termasuk kesannya terhadap kesihatan mental. Kertas kajian literatur ini membentangkan penerokaan menyeluruh berkenaan hubungan di antara TMK dan kesihatan mental dalam era digital kontemporari. TMK yang meluas telah mengubah cara individu dan masyarakat berinteraksi, bekerja dan mengakses maklumat namun faedah TMK tidak dapat dinafikan, kebimbangan yang semakin penting telah timbul di sekeliling serta potensi kesannya terhadap kesihatan mental. Melalui lensa antara disiplin, objektif kajian ini menganalisis pelbagai cara di mana TMK mempengaruhi kesejahteraan mental, merangkumi aspek positif dan negatif. Dengan menggunakan pelbagai sumber ilmiah, artikel ini mensintesis bukti empirikal, rangka kerja teori dan kajian kes untuk menjelaskan kesan teknologi digital terhadap kesihatan psikologi, keterkaitan sosial dan pengalaman emosi. Dengan menyelidik mekanisme yang mendasari kesan ini, makalah ini memberikan pandangan tentang cabaran yang ditimbulkan oleh lensa masa TMK yang berlebihan, interaksi sosial dalam talian, buli siber dan ketagihan digital. Pada masa yang sama, ia menonjolkan potensi TMK sebagai platform untuk sokongan kesihatan mental, penyampaian terapi dan kempen kesedaran. Metodologi dalam kajian ini adalah menggunakan pangkalan data carian Connected Paper, Mendeley dan Google Scholar serta menggunakan istilah carian “impak positif TMK”, “impak negatif TMK” dan “kesan TMK terhadap kesihatan mental”. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapatnya hubungan antara TMK dan kesihatan mental menunjukkan interaksi kompleks pengaruh positif dan negatif terhadap kesejahteraan psikologi. Melalui ulasan kritikal, kertas kerja ini menyumbang kepada pemahaman yang lebih terperinci tentang interaksi terperinci antara TMK dan kesihatan mental, menawarkan asas untuk pengesyoran dasar, pertimbangan etika, dan hala tuju penyelidikan masa depan dalam memanfaatkan teknologi untuk menggalakkan kesejahteraan psikologi.