Kereta elektrik: masa depan mobiliti hijau dan teknologi canggih - Universiti Putra Malaysia (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Di era pemodenan ini, kereta elektrik kini semakin dilihat sebagai masa depan mobiliti dengan kemajuan teknologi yang canggih. Kereta elektrik (EV) adalah jenis kenderaan yang menggunakan tenaga elektrik bagi menggantikan enjin pembakaran dalaman (ICE) yang biasa ditemui dalam kereta konvensional.