Masyarakat Melayu kena kembali kepada citra 'Melayu itu Islam' - Berita Harian, Dr Sharifudin Lubis (2008)
Dari satu segi, isu hak peribumi khususnya orang Melayu yang tidak lagi dihormati kaum lain sebenarnya berpunca daripada orang Melayu sendiri. Sejak akhir-akhir ini, orang Melayu membiarkan diri mereka kehilangan kehormatan dan meruntuhkan satu demi satu maruah dan ciri kedaulatan jati diri mereka.