Tahap persediaan kecemasan di Pusat Serenti Karak,Bentong, Pahang Darul Makmur - Abdullah, Mohd Adnan (2001)
Kajian ini bertujuan mengkaji tahap persediaan di Pusat Screnti Karak ,Bentong Pahang bagi menghadapi sesuatu kecemasan. Pusat ini dipilih kerana scjak tahun 1995 sebanyak 3 kes rusuhan dan kebakaran telah berlaku. Kajian di fokuskan kepada aspek keadaan dernografik pusat, latarbelakang respond en, meniJai samaada polisi dan peraturan berkaitan situasi kecemasan mencukupi atau tidak ,tahap persediaan kecemasan di kalangan kakitangan dan samaada peralatan dan sokongan logistik yang ada mencukupi atau tidak untuk menghadapi situasi kecemasan. Data-data maklurnat diperolehi melalui temubual, borang soalselidik, bahan-bahan dokumen yang disediakan oleh Pihak Agensi Dadah Kebangsaan, Polis Diraja Malaysia, Pusat Serenti Karak Dan Domba. Lawatan dan pemeriksaan juga dibuat. Didapati polisi, peraturan dan prosedur yang ada mencukupi untuk menangani sebarang kirsis dan kecernasan yang berlaku. Pelan - pelan tindakan kecemasan atau pelan pengurusan kecemasan ada disediakan tetapi kakitangan tidak mempunyai kemahiran untuk mcnangani masalah terse but. lui disebabkan kurangnya latihan, sokongan logistik yang terhad dan kurangnya kerjasama dan koordinasi dcngan lain - lain agensi kerajaan/swasta semasa menghadapi situasi kecemasan. Justcru itu hasil kajian menunjukkan tahap persediaan di Pusat Sercnti Karak adalah sederhana terutama dari aspek kesedaran persediaan kecemasan. WaJaupun begitu terdapat aspek-aspek yang bolch di pcrtingkatkan lagi khususnya latihan kepada kakitangan, kerjasama dengan agcnsi-agensi kecemasan yang Jain dan tambahan peralatan serta sistem komunikasi yang baik dan berkcsan.