Pendekatan pembelajaran multisensori dalam penguasaan literasi murid disleksia - Kunasegran, Kavenia (2023)
Murid disleksia mempunyai masalah bacaan dalam proses pembelajaran mereka. Hal ini kerana mereka menghadapi cabaran dalam diskriminasi huruf secara visual dan auditori. Kajian ini memfokuskan pendekatan pembelajaran multisensori dalam penguasaan literasi murid disleksia. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti masalah bacaan mengikut konstruk literasi LINUS dan menjelaskan kesalahan bacaan mengikut Teori Levinson (1994) dalam kalangan murid disleksia. Seterusnya, pengkaji akan mengaplikasikan pendekatan pembelajaran multisensori untuk mengatasi masalah tersebut dan menganalisis keberkesanan pendekatan pembelajaran multisensori dalam aspek bacaan literasi murid disleksia. Kajian ini bersandarkan reka bentuk kajian gabungan, iaitu “mixed-method” dengan mengaplikasikan kedua-dua reka bentuk kualitatif dan kuantitatif. Pengkaji menggunakan reka bentuk penyelidikan A-B-A untuk menentukan keberkesanan pembelajaran multisensori dalam penguasaan literasi murid disleksia melalui tiga fasa, iaitu garis dasar (A) , intervensi (B) dan penyelenggaraan (A). Kajian ini menggunakan beberapa teori dan pendekatan. Dalam menjelaskan kesalahan bacaan dalam kalangan murid disleksia, pengkaji menggunakan Teori Levinson Disleksia (1994). Pendekatan Orton-Gillingham (1948) dan pendekatan Literasi Berstruktur (2004) digunakan dalam pengaplikasian pendekatan pembelajaran multisensori. Teori Fonologikal Defisit Disleksia (1999) pula digunakan dalam menganalisis keberkesanan multisensori dalam penguasaan literasi murid disleksia. Pengkaji memilih Pusat Disleksia Malaysia (Ampang) sebagai lokasi kajian. Kajian ini melibatkan seramai 10 orang murid disleksia sebagai subjek kajian dan 15 orang guru disleksia sebagai responden kajian. Pengkaji telah menggunakan kaedah pemerhatian, temu bual dan kaji selidik. Pengkaji menggunakan Ujian Diagnostik Bacaan Literasi LINUS, Teks bacaan Tahap 1, Kit Dys-Literasi Multisensori dan borang soal selidik sebagai alat kajian. Dapatan kajian ini membuktikan bahawa subjek kajian mempunyai masalah bacaan mengikut konstruk LINUS yang menilai 12 kemahiran membaca. Pengkaji mendapati bahawa murid disleksia tidak menguasai aspek fonemik, fonetik dan fonologikal bahasa. Pengkaji juga mendapati bahawa beberapa dapatan kajian di luar jangkaan Teori Levinson (1994). Hasil kajian ini mendapati bahawa murid disleksia tidak melakukan kesalahan “pemeluwapan” (condensation) yang diperincikan dalam Teori Levinson (1994). Pengaruh bacaan fonik bahasa Inggeris juga menjejaskan kemahiran membaca murid disleksia dalam bahasa Melayu. Dalam objektif terakhir kajian ini, pengkaji menganalisis keberkesanan pendekatan pembelajaran multisensori dan telah membuktikan peningkatan yang signifikan dalam kemahiran literasi murid disleksia.