Penguasaan kompetensi komunikatif melalui penglibatan pelajar dalam program mobiliti bahasa Arab untuk tujuan akademik - Azman, Mohd Azrol Hafizi (2022)
Program mobiliti untuk tujuan akademik dalam kalangan pelajar bukan penutur jati adalah penting dalam mengukuhkan penguasaan kemahiran berbahasa serta menambah pemahaman budaya dan sosial di sesebuah negara. Namun, kajian lepas mendapati penguasaan kompetensi komunikatif dalam kalangan pelajar bahasa Arab di Malaysia masih berada pada tahap yang lemah walaupun mereka mempunyai minat yang mendalam terhadap bahasa yang dipelajari. Justeru, kajian ini akan meneliti penguasaan kompetensi komunikatif melalui penglibatan pelajar Bacelor Universiti Putra Malaysia dalam program mobiliti bahasa Arab untuk tujuan akademik di Pusat Bahasa Universiti Al al-Bayt, Mafraq Jordan. Objektif kajian ini adalah untuk meneliti pengetahuan pelajar tentang linguistik-budaya masyarakat Arab, mengenal pasti pengetahuan pelajar tentang sosio-linguistik masyarakat Arab dan menganalisis kesan penguasaan kompetensi komunikatif pelajar dari aspek linguistik-budaya dan sosio-linguistik terhadap tahap pertuturan bahasa Arab. Pendekatan kualitatif dijalankan terhadap lapan orang responden dengan pengumpulan data temu bual selepas program mobiliti berakhir. Manakala analisis data disempurnakan melalui kaedah Penilaian Kecekapan Sosio-budaya N.M Belyakova (2008) dengan menggunakan perisian ATLAS. ti versi 6. Hasil kajian menerusi objektif pertama mendapati pengetahuan pelajar tentang aspek linguistik-budaya masyarakat Arab bertambah baik. Hal ini meliputi (i) aspek budaya iaitu pemakanan, gaya hidup, pemakaian dan kesenian, (ii) aspek latar belakang kosa kata khusus budaya masyarakat Arab berkaitan dengan kata sapaan dan kata perpisahan dan (iii) aspek unit leksikal dan struktur tatabahasa standard serta loghat pada kategori kata nama, kata kerja dan kata soal. Objektif kedua yang memberikan tumpuan pada aspek sosio-linguistik, iaitu pengetahuan pelajar terhadap stereotaip tingkah laku lisan dalam komuniti yang berlainan juga diberikan perhatian melalui gerakan mulut, gerakan tangan dan intonasi suara. Manakala dapatan objektif ketiga, iaitu kesan penguasaan kompetensi komunikatif pelajar dari aspek linguistik-budaya dan sosio-linguistik terhadap tahap pertuturan bahasa Arab menjadikan responden berasa lebih yakin, lebih natural dan lebih tenang berbanding sebelum penyertaan mereka dalam program mobiliti ini. Tuntasnya, program mobiliti bahasa Arab yang diadakan di luar negara seperti Jordan adalah sangat berkesan dan signifikan dengan keperluan semasa pelajar dalam pengajian.