Kesan pengantara motivasi belajar terhadap hubungan antara orientasi pelatih, program latihan dan sokongan organisasi dengan kepuasan latihan - Che Jusoh, Othman (2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan pengantara motivasi belajar dalam hubungan antara orientasi intrinsik, orientasi extrinsik, kandungan latihan, reputasi latihan, sokongan pengurusan, sokongan sosial dan kepuasan latihan. Kajian ini hanya tertumpu kepada anggota penguatkuasa KPDNHEP yang menghadiri kursus Asas Penguatkuasaan yang dijalankan selama sebulan. Responden kajian ini dipilih dalam kalangan pegawai penguatkuasa KPDNHEP yang bertugas di Selangor. Bagi tujuan tersebut, 350 orang responden yang terdiri daripada pegawai penguatkuasa Gred N27 dan N41 telah dipilih sebagai responden kajian dengan menggunakan kaedah persempelan kluster telah dipilih. Kajian ini menggunakan kaedah kesahan kandungan dimana penyelia memeriksa kandungan instrument. Selain itu, dua kaedah Kesahan binaan iaitu kesahan konvergen dan b) kesahan diskriminasi.