Prestasi Kaedah Penilaian Pertanyaan Dalam Pangkalan Data Teragih - Abdullah, Mohd Shahidan (1997)

(untitled)
Tesis ini membincangkan tentang kajian kaedah-kaedah penilaian pertanyaan yang dipilih di dalam pangkalan data teragih (PDT). PDT adalah gabungan dua konsep teknologi iaitu pangkalan data dan sistem rangkaian komunikasi. Pertanyaan (query) yang diberi kepada PDT adalah dalam bentuk ungkapan kalkulus yang akan diterima oleh pemproses pertanyaan (query processor) dan diterjemahkan melalui empat aras pemprosesan iaitu pemecahan pertanyaan, penempatan data, pengoptimuman pertanyaan dan pengoptimuman setempat. Empat kaedah penilaian pertanyaan yang dipilih di dalam kajian ini ialah Hill-Climbing, SDD-l, AHY dan Sistem R * . Setiap kaedah mempunyai penyelesaian tersendiri yang melibatkan