Kajian Logam Berat Di Perairan Pantai Negeri Sembilan - Kadel Batcha, Khatijah (1996)

(untitled)
Kajian ini telah dijalankan di perairan pantai Negeri Sembilan untuk menentukan tahap kandungan logam-logam berat dalam biota dan abiota. Penganalisisan terhadap sampel sedimen dari perairan Negeri Sembilan, menunjukkan julat kandungan logam Cu adalah di antara di bawah had pengesanan hingga 121.00 ug/g. Julat kandungan Zn di dalam sedimen menunjukkan nilainya antara 5.60 hingga 166.00 ug/g .Logam Cd menunjukkan juIatnya antara 0.42 hingga 6.00 ug/g. Akhir sekali logam plumbum menunjukkan julatnya diantara di bawah had pengesanan hingga 75.30 ug/ g. Kajian pencemaran logam-logam berat Cu, Zn, Cd dan Pb yang dijalankan di perairan Port Dickson menunjukkan kandungan logam-logam berat tinggi di kawasan tertentu seperti di muara sungai. Kajian terhadap sampel kerang dari kawasan kajian dan beberapa kawasan lain menunjukkan kerang dari kawasan kajian mengalami pengumpulan logam-logam berat Cu, Cd dan Pb yang tinggi kecuali bagi