Proses Perekayasaan Semula Dalam Sistem Maklumat Pengurusan Kewangan Di Universiti Pertanian Malaysia - Abdullah, Rusli (1996)

(untitled)
Proses Perekayasaan Semula adalah satu konsep yang mula muncul pada awal tahun 1990-an. Proses perekayasaan semula adalah bermaksud proses mereka bentuk semula atau menyusun semula urusan perniagaan bagi mencapai kemajuan yang bermakna dalam konteks penjimatan kos, kitaran masa, kualiti dan juga produktiviti. Kajian ini dilaksanakan untuk mengenal pasti aktiviti proses dalam sistem maklumat yang terpilih bagi menyumbang kepada proses perekayasaan semula atau proses inovasi. Kajian ini juga telah memperlihatkan peranan teknologi maklumat dapat mencapai matlamat yang disasarkan. Fenomena ini sangat mustahak kerana banyak urusan atau proses dalam sistem maklumat yang kadangkala menghadapi masalah reaksi pemprosesan yang menggunakan masa yang lama dan keperluan sumber yang berlebihan.