Manfaatkan tanah terbiar di kawasan rumah sebagai ladang komuniti - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
SERDANG, 19 Mac- Ladang komuniti telah diamalkan di negara luar sebelum ini dan Malaysia baru sahaja berkecimpung dalam mengusahakan ladang komuniti bagi memberi manfaat kepada masyarakat yang memiliki tanah terbiar sama ada tanah pinggir rumah atau tanah adat yang tidak diusahakan.