Prevalens Faktor Risiko Penyakit Kardiovaskular Dalam Kalangan Suami Isteri Di Kuala Lumpur - Zainuddin, Ahmad Ali (2003)
Kajian bertujuan mengkaji faktor-faktor risiko penyakit kardiovaskular (CVD) di kalangan pasangan suami isteri (julat umur 20-70 tahun) di Rumah Pangsa Sri Perak, Kuala Lumpur. Melalui persampelan rawak sistematik, sejumlah 385 orang responden (terdiri dari 48% lelaki, 52% perempuan; 41 % Melayu, 26% Cina, dan 33% India) yang memenuhi kriteria pemilihan telah berjaya diperolehi di dalam kajian. Selain menggunakan borang soal selidik, kajian juga mengambil ukuran antropometri, ukuran tekanan darah, dan ujian biokimia daripada responden. Hasil kajian menunjukkan 27% responden mempunyai sejarah keluarga terhadap penyakit kronik. Lebih ramai responden lelaki (56.8%) berpersonaliti jenis A berbanding dengan responden perempuan (53.5% ). Kira-kira 52.4% responden lelaki menghisap rokok berbanding dengan 4% responden perempuan.