M'siswa tafsir erti merdeka - Universiti Putra Malaysia, . (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2005)
TANGGAL 31 OGOS 1957... tarikh keramat buat seluruh rakyat Malaysia. Dari si kecil sehinggalah dewasa semua menyambutnya dengan penuh makna. Apakah erti kemerdekaan sebenarnya? Kemerdekaan adalah sesuatu yang subjektif dan pastinya setiap individu mempunyai pendapat dan pandangan yang berlainan. Masing-masing ada jawapan dan pandangan mengikut perspektif sendiri.