Perbandingan antara bahasa Semai di Hulu Selangor dengan bahasa Melayu - Zailani @ Hj Ahmad, Siti Aisah (2022)
Bahasa Semai merupakan bahasa yang dituturkan oleh orang Asli Semai dari suku kaum Senoi. Bahasa Semai yang digunakan di kawasan pedalaman tidak menerima pengaruh bahasa asing menyebabkan bahasa ini tidak berkembang seperti bahasa Melayu dan mengalami banyak kekurangan dalam perbendaharaan kata. Walaupun, bahasa Semai dan bahasa Melayu berasal dari rumpun yang berbeza, serta tiada hubungan kedekatan antara kedua-dua bahasa, namun kajian lalu memperlihatkan banyak penggunaan perkataan bahasa Melayu dalam kosa kata bahasa Semai. Sehubungan dengan itu, kajian ini dilaksanakan untuk mengenal pasti ciri linguistik bahasa Semai, membandingkan kosa kata antara bahasa Semai dengan bahasa Melayu dan menganalisis perubahan fonologi kosa kata bahasa Melayu dalam bahasa Semai. Data dikutip di lapangan melalui pemerhatian dan temu bual bersama 10 orang informan bagi mengumpulkan 382 kosa kata. Penganalisisan data menggunakan kaedah Leksikostatistik dan Teori Fonologi Generatif. Dapatan kajian mendapati bahasa Semai mempunyai 8 fonem vokal dan 19 fonem konsonan. Selain itu, kata bilangan ‘satu’, ‘dua’, ‘tiga’ dan ‘lima’ sahaja yang disebut dalam bahasa Semai, manakala bagi kata ganti nama diri pertama, kedua dan ketiga memperlihat ketulenan dalam bahasa Semai. Hasil perbandingan 207 kosa kata antara bahasa Semai dan bahasa Melayu menunjukkan 54 kata dasar yang berkognat, manakala kosa kata tidak kognat antara bahasa yang dibandingkan dan mengekalkan ketulenan dalam bentuk bahasa asalnya berjumlah 144 kata. Bahasa Semai berada pada tingkat rumpun dengan bahasa Melayu 27.3%. Hasil kajian menunjukkan bahasa Semai mengalami perubahan fonologi seperti penyisipan hentian glotis [], penyisipan geseran glotis [h], penyahnasalan di akhir kata, pembentukan hentian glotis [] dan nasal homorganik. Pencapaian ketiga-tiga objektif ini telah menunjukkan kebaharuan yang berbeza dengan kajian bahasa Semai yang telah dilaksanakan sebelum ini. Diharapkan kajian ini dapat menyumbang kepada penambahan rujukan bahasa orang Asli.