Keupayaan Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur Sebagai Pusat Pembangunan Bella Setempat Dari Pandangan Pegawai Dan Ahli Jawatankuasa - Abdul Rahim, Yaakob (1996)
Belia sering dikaitkan dengan masalah sosial yang berlaku dalam masyarakat. Masalah tersebut adalah gejala-gejala seperti juvana, penyalahgunaan dadah, ponteng sekolah, tidak minat untuk belajar, budaya lepak dan bohsia. Walau bagaimanapun, sebenamya belia bukan tanpa keupayaan, keyakinan, intelek dan potensi-potensi lain yang positif, tetapi mereka hanya kurang bimbingan. Antara agensi utama boleh berperanan dalam pembangunan belia secara mendalam ialah masjid. Masjid, sebagai institusi NGO's mempunyai potensi yang amat besar untuk berperanan membimbing golongan belia.