Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penglibatan Masyarakat Desa Dalam Aktiviti Penyuluhan Agama Islam Di Sumatera Utara, Indonesia - Nasution, Irwan (1996)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi penglibatan masyarakat desa dalam mengikuti aktiviti penyuluhan agama Islam di Sumatera Utara, Indonesia, serta tahap penglibatan mereka dalam aktiviti tersebut. Bagi mencapai tujuan ini, sebanyak 278 borang soal selidik dari masyarakat luar bandar di tiga Kabupaten yang terdapat di Sumatera Utara, iaitu Langkat, Deli Serdang dan Tapanuli Tengah, telah dianalisis secara statistik deskriptif.