Profil Personaliti Belia Dan Hubungannya Dengan Disiplin Ibu Bapa - Prayitno, Irwan (1996)
Ibu bapa, masyarakat dan negara mengharapkan belia mempunyai profil personaliti yang positif, bagi mempastikan kesinambungan kejayaan sesebuah negara. Pemerhatian menunjukkan ibu bapa tidak mengetahui bahawa personaliti belia ada kaitannya dengan disiplin ibu bapa. Selain itu ibu bapa juga tidak mengetahui stail disiplin manakah yang sesuai dengan penyediaan belia. Justeru itu berbagai masalah personaliti belia ditemui. Akibatnya ialah masalah personaliti belia tidak dapat diselesaikan dan potensi mereka tidak dapat dikembangkan.