Faktor-Faktor Penerimaanguna Teknologi Getah Matang Di Kalangan Pekebun Getah Di Jajahan Machang, Kelantan - Salleh, Suhaimi (1996)
Kajian ini berkaitan dengan pemindahan teknologi getah matang yang dilaksanakan oleh RISDA. Kajian bertujuan untuk mengetahui tahap dan faktor-faktor berhubung dengan penerimaanguna teknologi di kalangan pekebun getah di Jajahan Machang, Kelantan. Tiga teknologi asas telah dipilih iaitu kawalan rumpai, pembajaan dan penggunaan etefon. Responden telah dipilih dari senarai pekebun getah yang menjadi pemilik pengusaha dan tinggal di Jajahan Machang. Seramai 123 orang pekebun dari enam daerah dalam Jajahan Machang telah ditemu bual menggunakan borang temu bual yang dikendalikan oleh penyelidik.