Eksekutif Wanita Melayu Dan Pekerjaan Di Sektor Korporat: Satu Analisis Konflik Peranan - Jais, Mohd Noor (1996)
Projek ini adalah satu kajian awalan untuk melihat bagaimana golongan eksekutif wanita Melayu yang bekerja di sektor korporat, dapat mengimbangi peranan mereka di dalam rumahtangga dan di tempat kerja yang dilihat dari sudut analisis konflik peranan. Tumpuan kajian ini khusus kepada eksekutif wanita Melayu yang bekerja di sektor korporat sahaja. Responden dalam kajian ini adalah terdiri lebih daripada 100 orang eksekutif wanita Melayu yang berkerja di sektor korporat, mereka memegang jawatan sebagai eksekutif dan pengurus dalarn bidang-bidang pentadbiran, pengurusan, kejuruteraan, kewangan, perakaunan, pemasaran, latihan, senibena, komputer, undang-undang, pustakawan dan lain-lain. Kaedah penyelidikan yang digunakan untuk mengumpul data-data dan maklumat adalah melalui borang soalselidik, yang diisi sendiri oleh responden.