Faktor Komunikasi Dan Hubungannya Dengan Stres Di Kalangan Kakitangan Universiti Teknologi Malaysia, Skudai - Yaakob, Hashim Fauzy (1995)

(untitled)
Objektif kajian ini ialah untuk mengenal pasti tahap stres di kalangan kakitangan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), tahap amalan komunikasi di kalangan kakitangan UTM,perkaitan antara peranan dalam organisasi,iklim komunikasi, sistem komunikasi, bebanan komunikasi dan kebimbangan berkomunikasi dengan stres di kalangan kakitangan UTM, serta membandingkan tahap perkaitan antara komunikasi dengan stres di kalangan kakitangan sokongan dan profesional UTM, Skudai. Seramai 230 responden telah dipilih daripada sejumlah 2013 yang menjadi kakitangan UTM, Skudai. Sampel telah dipilih secara rawak.Tujuh hipotesis telah diuji menggunakan ujian-t dan pekali korelasi Pearson.