Peranan Pengamal Pembangunan Sumber Manusia: Satu Kajian Kes Di Sektor Swasta - Dun, Zabidi (1995)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pastiprofil peranan pengamal pembangunan sumber manusia (PSM) serta keperluan kecekapan untuk melaksanakan program PSM di organisasi tempatan. Sebelas orang pengamal PSM di sepuluh buah syarika telektronik telah menjadi responden kajian.Data dikumpulkan melalui temubual terperinci yang dijalankan oleh penyelidik sendiri,berpandukan panduan temuduga yang disediakan.Maklumat temubual ditranskribk a n secara verbatim,kemudian dikategori menggunakan program " Textual Data Categorization" ( TDC 11) dan seterusnya dianalisa cecara induktif bersama catatan lain yang dikumpulkan.