Faktor-Faktor Berkaitan Dengan Komitmen Keorganisasian Di Kalangan Perkhidmatan Pengurusan Dan Profesional Dewan Bandaraya Kuala Lumpur - Nordin, Noor Azmi (1994)
Kearah mencapai kecemerlangan dan keberkesanan dalam organisasi, sumber tenaga manusia perlulah berkualiti tinggi dan mempunyai nilai-nilai integriti, komitmen dan kegigihan.Tumpuan kajian tentang komitmen lebih banyak tertumpu di negara-anegara maju,masih kurang kajian sedemikian dilakukan di negara ini. Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor berkaitan dengan komitmen keorganisasian di kalangan kumpulan pengurusan dan profesional DBKL.Secara khususnya kajian dijalankan untuk: (1) menentukan tahap komitmen pegawai kumpulan 'A' DBKL (2) mengukur perbezaan tahap komitmen antara kumpulan ikhtisas dan pentadbiran pengurusan (3) mengenal pasti perkaitan antara faktof-faktor berkaitan dengan tahap komitmen keorganisasian dan (4) mengenal pasti faktor-faktor penyumbang terhadap tahap komitmen keorganisasian.