Tanggapan Terhadap Kerja Dan Suasana Kerja Dikalangan Pegawai Penyelidik Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia - Haji Jawi, Abdul Halim (1994)
Pengurusan penyelidikan harus diarahkan kepada peningkatan kecekapan dan produktiviti serta mewujudkan suatu suasana kerja yang optima kepada keperluan penyelidik.Oleh itu adalah penting bagi pengurus-pengurus P & P mengetahui faktor- faktor yang mendorong dan menghalang motivasi dan mengwujudkan satu suasana yang baik ke arah meningkatkan produktiviti pegawai penyelidik. Kearah itu objektif kajian ini ialah untuk mengetahui tanggapan penyelidik terhadap kerja dan suasana kerja penyelidikan.Tanggapan terhadap bentuk kerja dilihat dari lima dimensi ia itu penghargaan,pencapaian, pemajuan kerjaya, tanggungjawab dan mengenai kerja itu