Kepuasan Kerja di Kalangan Pengawal Keselamatan Universiti Pertanian Malaysia - Hasan, Ghazali (1994)
Meskipun wujud peningkatan keperihatinan penyelidik sains sosial terhadap bidang kepuasan kerja, namun terdapat ketandusan kajian tentang kepuasan kerja di kalangan pengawal keselamatan, khususnya yang bekerja di institusi pengajian tinggi tempatan. Penyelidikan ini membincangkan penemuan kajian yang dijalankan untuk: (1) mengenal pasti tahap kepuasan kerja di kalangan pengawal keselamatan Universiti Pertanian Malaysia, (2) mengetahui perkaitan antara ciri-ciri demografi, bebanan tugas, polisi organisasi, kemudahan di tempat kerja, kerja itu sendiri, gaji, peluang kenaikan pangkat, penyeliaan, rakan sekerja dan peluang untuk maju dengan tahap kepuasan kerja mereka, (3) menentukan faktor-faktor yang menyumbang pengaruh terhadap kepuasan kerja mereka. Satu set soal selidik digunakan untuk mengukur aspek-aspek pekerjaan dan kepuasan kerja.