Komitmen Pegawai Kanan Perkhidmatan Kastam Terhadap Organisasi. - Arshad, Hassan (1994)

(untitled)
Penyelidikan yang dijalankan ini bertujuan mengetahui:( 1 ) aras komitlmen pegawai kanan Skim Perkhidmatan Penguasa Kastam (SPPK) terhadap Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKE ) di Semenanjung Malaysia,(2)perkaitan antara faktor-faktor terpilih dengan komitmen pegawai terhadap organisasi JKED dan( 3 )sumbangan faktor-fa ktor terpilih kepada komitmen pegawai. Seramai 195 orang pegawai kanan SPPK yang terdiri daripada Penolong Kanan Pengarah Kastam (PKPK , Penolong Pengarah Kastam ( PPK) dan Penguasa kastam ( PaK) dipilih sebagai responden dengan menggunakan kaedah persampelan rawak. Data dikumpulkan dengan menggunakan borang soal selidik yang dipenuhi oleh responden sendiri. Data ini telah dianalisis dengan menggunakan program Statistical Package for Social Sciences (SPSS PC +). Analisis taburan peratusan dan min,analisis varians, korelasi produk- momen Pearson dan regresi berganda mudah telah digunakan untuk menganalisis data.