Komitmen Belia Tani Dalam Projek Pertanian Di Negeri Selangor Dan Faktor-Faktor Yang Berkaitan Dengannya - Mohd.Noor, Norsiah (1994)

(untitled)
Komitmen belia dalam pertanian merupakan perkara penting dalam usaha memenuhi keperluan makanan dalam negara. Tren yang dapat dilihat ialah belia sudah kurang berminat untuk terus berada dalam bidang pertanian atau menjadikan bertani sebagai suatu kerjaya. Walau bagaimanapun terdapat sebilangan kecil belia yang masih mahu terus berusaha dalam bidang ini. Justeru itu profil latar belakang dan sikap belia yang komited ini merupakan masalah yang releven untuk dikaji. Objektif am kajian ini ialah untuk mengetahui tahap komitmen belia tani dalam projek pertanian. Kajian ini dilaksanakan di seluruh Negeri Selangor melalui seramai 140 orang belia tani yang dipilih secara rawak.