Tahap Kesedaran Kakitangan Sokongan Universiti Pertanian Malaysia Yang Mendapat Kemalangan: Satu Kajian Kes - Latiff, Mohd Kalok (1994)
Tujuan utama kajian ialah untuk mengkaji tahap kesedaran terhadap keselamatan ditempat kerja di kalangan kakitangan sokongan Univesiti Pertanian Malaysia( UPM )yang pernah mengalami kemalangan. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui:jenis kecederaan yang dialami oleh pekerja , sebab utama yang mengakibatkan kemalangan,program atau aktiviti yang dijalankan oleh Jabatan bagi menimbulkan kesedaran terhadap keselamatan,penerimaan pekerja terhadap kerja mereka dan program keselamatan yang diperlukan oleh pekerja bagi mengurangkan kejadian kemalangan. Seramai 41 orang pekerja sokongan UPM dalam kategori C dan D yang pernah mengalami kemalangan telah dipilih sebagai responden untuk kajian ini. Data yang dikumpul telah dianalisiskan dengan menggunakan "Statistical Package for Sosial Science" ( SPSS / PC+ ) . Frekuensi,peratus,dan min telah digunakan dalam analisis ini.