Faktor-Faktor Berkaitan Pelajar Malaysia Melanjutkan Pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi di Medan Indonesia - Amir, Zulfikar (1993)
Kajian ini betujuan meninjau faktor-faktor yang mendorong pelajar Malaysia melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Medan Indonesia, sumber maklumat yang digunakan untuk memperolehi maklumat mengenai perlanjutan pelajaran ke Indonesia, dan masalah yang dialami pelajar di sepanjang pengajian mereka di Indonesia. Kajian ini berbentuk deskriptif menggunakan soal selidik. Populasi kajian ini terdiri daripada 202 pelajar malaysia yang sedang melanjutkanpelajaran di peringkat sarjana muda di pelbagai IPT negeri dan swasta di medan,pada sesi julai 1993.persempelan rawak mudah digunakan dalam kajian ini iaitu mengasingkan pelajar mengikut jantina,IPT,fakulti,bidang pelajaran dan tahun pengajian.