Penglibatan Peniaga Bumiputera dalam Perniagaan di Taman Sri Gombak, Daerah Gombak, Selangor - Hashim, Wan Omar (1993)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk menentukan sebab-sebab yang mendorong bumiputera untuk menyertai bidang perniagaan dan juga untuk mengenalpasti sebab-sebab yang mendorong mereka untuk terus bergiat secara aktif di dalam perniagaan. Responden kajian ini adalah terdiri dari mereka yang telah berdaftar dan mempunyai lesen perniagaan dengan kedua-dua pihak berkuasa iaitu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna serta pihak Majlis Tempatan Daerah Gombak.