Tahap Penglibatan Peserta dalam Projek Hala Cara Baru Pembangunan Kampung dan Luar Bandar - Yatim, Abdullah (1992)
Projek Hala Cara Baru pembangunan kampung dan luar bandar (HCB) telah dilancarkan untuk pelaksanaan pada tahun 1984. Sungguhpun tujuh tahun telah berlalu,kemajuan pelaksanaannya didapati kurang memuaskan. Tahap penglibatan peserta yang rendah telah dikaitkan dengan masalah pelaksanaan projek tersebut. Tujuan umum kajian ialah untuk menentukan faktor-faktor berhubung dengan penglibatan peserta dalam projek Hala Cara Baru pembangunan kampung dan luar bandar. Secara khusus, kajian ini bertujuan mengetahui: (i) tahap penglibatan peserta dalam perencanaan projek HCB, (ii) penerimaan responden terhadap pelaksanaan aktiviti projek HCB, (iii) tanggapan peserta terhadap matlamat dan strategi projek HCB, (iv) hubungan antara tahap pelaksanaan projek dengan tahap penglibatan peserta, dan (v) hubungan antara penglibatan dengan beberapa angkubah bebas terpilih kajian.