Persepsi Pekerja Kerani Pelabuhan Terhadap Kepuasan Kerja: Perbandingan Sektor Awam dan Swasta - Saad, Ab. Wahab (1992)
Kajian yang dijalankan bertujuan untuk menentukan sarna ada terdapat perbezaan antara kerani sektor awam dengan swasta daripada segi kepuasan mereka terhadap dimensi-dimensi kerja. Di samping itu kajian juga adalah untuk menentukan perkaitan antara persepsi terhadap beban kerja dan kemahiran kerja, sifat personaliti kerani kedua-dua sektor dengan kepuasan mereka terhadap dimensi kerja. Akhirnya kajian ini adalah bertujuan untuk menentukan angkubah utama dari angkubah-angkubah yang dipilih dalam kajian y ang mempengaruhi kepuasan pekerja kerani terhadap dimensi kerja pekerja kerani kedua-dua sektor. Seramai 180 orang pekerja kerani dipilih sebagai sampel kajian yang terdiri daripada 100 orang kerani Lembaga Pelabuhan Kelang dan 80 orang kerani Syarikat Kelang Container Terminal Sdn. Bhd. Pemilihan sampel adalah berdasarkan kaedah persampelan strata melalui senarai nama populasi dari kedua-dua organisasi.