Pola Penggunaan Media Komunikasi di Kalangan Tenaga Pengajar Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia - Hassan, Johari (1990)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan status penggunaan media komunikasi dalam pengajaran oleh tenaga pengajar institusi pengajian tinggi di Malaysia, disamping mengenal- pasti faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan media komunikasi tersebut. Seramai 88 orang tenaga pengajar dari Lima buah universiti tempatan telah menjadi responden kajian ini. Responden dipilih secara rawak bagi mewakili bidang pengajian sains tulen,sains gunaan dan sains sosial secara umum. Soal selidik jawab sendiri telah digunakan bagi pengumpulan data dan dianalisis dengan menggunakan kaedah statistik am seperti kekerapan,peratusan, min dan juga menggunakan ANOVA dan regressi berganda . Pada umumnya hampir ke semua responden telah menggunakan media komunikasi semasa pengajaran mereka. Responden juga di dapati menggunakan media pada hampir setiap kali kuliah pada semester kajian dijalankan.