Dakwah dan pembangunan modal insan melalui pemerkasaan spiritualiti - Ab Razak, Ratna Roshida; Mohd Yusoff, Ahmad Nasir; Maslan, Aiza (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, 2023)
Membangunkan manusia atau disebut sebagai modal insan, merupakan proses yang berterusan dan melibatkan usaha daripada perlbagai pihak, khususnya para pendakwah. Makalah yang bersifat konseptual ini bertujuan untuk mengetengahkan dakwah ke arah kefahaman yang holistik mengenai pembangunan modal insan yang meliputi tiga aspek utama kejadian manusia iaitu fizikal intelektual dan spiritual. Pembangunan komponen spiritual merupakan asas dalam pembangunan manusia kerana di sinilah letaknya organ utama yang menjadi raja kepada seluruh anggota badan, iaitu hati; pada hatilah letaknya roh yang memberi makna, tujuan dan nilai sebuah kehidupan. Makalah ini menggunakan analisis deskriptif manakala, sumber data yang digunakan dalam kajian ini adalah sumber sekunder yang berkaitan dengan topik, khususnya dakwah dan spiritualiti yang meliputi makna, tujuan dan nilai hidup. Proses menganalisis data dilakukan dengan mengkaji, menganalisis dan membandingkan pelbagai sumber literatur serta mentafsirkan hasil analisis yang diperolehi. Dapatan yang dihasil menjelaskan bahawa peranan dakwah yang bermula dengan diri pendakwah itu sendiri melalui kefahaman yang jelas tentang peranan komponen spiritual yang disokong oleh komponen intelektual dan fizikal merupakan asas kepada kejayaan dalam membangunkan modal insan.