Kesan Penggunaan Pendekatan Kemahiran Berfikir Secara Penyebatian Sepenuh Terhadap Pencapaian Penulisan Karangan - Ab. Ghani, Kamariah (2002)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk melihat kesan penggunaan pendekatan kemahiran berfikir secara penyebatian sepenuh terhadap pencapaian penulisan karangan di kalangan pelajar Tingkatan 4 aliran sains dan sastera. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan untuk menentukan sarna ada faktor aliran dan kumpulan pelajar rnemberi kesan terhadap pencapaian keseluruhan karangan dan isi karangan pelajar. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan reka bentuk Eksperirnental untuk membandingkan keberkesanan penggunaan pendekatan penyebatian sepenuh dengan pendekatan tradIslOnal dalam pengaJaran penuhsan karangan Sampel kaJlan terdm danpada 80 orang pelaJar Tmgkatan 4 ahran sams dan sastera yang telah mbahagtkan kepada dua kumpulan yang selmbang, laltu kumpulan pendekatan penyebatIan sepenuh dan kumpulan pendekatan tramslOnal SetIap kumpulan terdm danpada 20 orang pelaJar ahran sams dan 20 orang pelaJar ahran sastera Kumpulan pendekatan penyebatlan sepenuh dlajar menuhs karangan dengan menggunakan empat Jerus kemaruran berfiklr sabaja Mereka Juga dlajar menggunakan alat-alat berfiklr sepertl pengurusan grafik, peta mmda, alat CoRT 1 serta soalan dan penyoalan untuk mencan IS1-1S1 karangan Manakala kumpulan pendekatan tradlslOnal dlajar secara blasa Kedua-dua kumpulan telab dlbenkan dua uJlan, lattu prauJIan dan pasca uJlan Markat keseluruhan karangan dan markat babagIan lSI karangan dalarn kedua-dua UJlan mbandmgkan untuk mehhat kesan penggunaan pendekatan penyebatlan sepenuh terhadap markat penullsan karangan pelajar Ujlan-t dlgunakan untuk mengukllT kedua-dua kumpulan dengan mehhat k.epada rrun markat prauJlan dan pasca uJlan Manakala ANOV A dua hala dlgunakan untuk mengesahkan sarna ada faktor ahran dan kumpulan memben kesan terhadap tahap pencapaIan keseluruhan karangan dan lSI karangan pelaJar